Keresés a honlapon

MENÜ

Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás
BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


2011. május 10. Rubóczki Zoltán                                                                                       

III. Szárhegyi Tűzoltók Napja

 

Képgaléria megtekintése a képre kattintva

Az idei évben immár harmadik alkalommal rendezték meg a Szárhegyi Tűzoltók Napját, az Erdélyi Gyergyószárhegyen. Ezen a rendezvényen a kezdetek óta részt vesznek az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai, akik évek óta szoros szakmai kapcsolatot ápolnak az Erdélyi település önkéntes tűzoltóival. Az idei évben is Győrffy Zsolt a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat parancsnoka és a település katasztrófavédelmi felelőse hívta meg az Ajaki Tűzoltó Egyesületet a rendezvényre. A már hagyományosan megrendezésre kerülő tűzoltóünnep minden évben május elején, a tűzoltók védőszentjének napjához legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre, amely idén május 6-7.-re esett. Az idei program május 6.-án kezdődött a helyi sportpályán (melyet a tűzoltók alakítottak ki, egy évtizedek óta legelőként használt területből) a környékbeli ifjúsági tűzoltók versenyével. Az igazi megmérettetés a környékbeli tűzoltócsapatok számára azonban május 7.-én szombaton várt. Reggel 9 órától egy közös felvonulással vette kezdetét a III. Szárhegyi Tűzoltók Napja, a helyi vásártérről a már említett sporttelepre. A sporttelepen a rendezvényt Danguly Ervin protokolfelelős (a település kulturális referense) nyitotta meg, majd átadta a szót a helyi plébánosnak, aki a résztvevőket és a versenyt megáldotta. A közös ima után a település alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, külön kiemelve a Magyarországról (Nagybajom és Ajak) érkezett tűzoltókat. Köszöntőjében külön kiemelte, hogy büszkék arra, hogy vendégül láthatják Magyarország 2010-es Év Tűzoltóját, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnokát, Rubóczki Zoltánt, akinek nagy szerepe van abban, hogy a két település tűzoltói és a település vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki. A köszöntő után Győrffy Zsolt parancsnok ismertette a verseny menetét a résztvevőkkel. A viadal a stafétával kezdődött, amelyet a résztvevő csapatok (10 csapat versengett) igen hamar és sikeresen teljesítettek. Az Ajaki Tűzoltó Egyesület képviselői (Rubóczki Zoltán parancsnok, Kovács Zoltán titkár, Kovács Miklós és Takács István alapító tagok) biztosították a verseny sportszerű lebonyolítását, a versenybírói feladatokat ellátva. A staféta után a résztvevő csapatok előbb egy száraz, majd egy nedves szerelést végeztek el. A nedves szerelést már szakadó esőben teljesítették a csapatok, de még így is jutott energiájuk arra, hogy a versenybíróként tevékenykedő Év tűzoltóját még inkább vizesebbé tegyék, a célt eltalálva ugyanis minden sugarat igyekeztek feléje irányítani. A verseny végén egy meglepetés szerelést is biztosítottak a résztvevőknek, a 10 résztvevő csapat parancsnokaiból álló, két 5 fős csapat is szerelt osztott sugarat. Sajnos a pálya minősége miatt a második parancsnoki csapat vezetője a szerelés első részében sérülést szenvedett, helyét Rubóczki Zoltán vette át a csapatban. A szerelések végeztével a helyi kultúrpalotába mentek a résztvevők, ahol eredményhirdetés következett. A csapatok a következő helyezést érték el:

1.      Kilyénfalva, Újfalu
2.      Tekerőpatak
3.      Csomafalva, Csíkszentdomokos
4.      Szárhegy
5.      Alfalu
6.      Güdüc
7.      Borzont
8.      Nagybajom
 
Az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai külön díjban részesítették Kilyénfalva, Újfalu és Alfalu csapatait, a sportszerű versenyzés elismeréseként. Külön kiemelték a szervezők Güdüc csapatát, akik a házigazdák közreműködésével alig egy fél éve alakultak. Az eredményhirdetés után, közös ebéd elfogyasztása következett, majd a résztvevők megosztották tapasztalataikat egymással. Az esti órákban kezdetét vette a tűzoltóbál, mellyel zárult a III. Szárhegyi Tűzoltók Napja. A bálon nyílt lehetőség (az elmúlt évekhez hasonlóan) a házigazdák számára a kialakult kapcsolat elismeréseként ajándékok átadására. Az Ajaki Tűzoltó Egyesület nevében és Ajak Nagyközség polgármesterének megbízásából, az egyesület parancsnoka Rubóczki Zoltán ajándéktárgyat adományozott, az elmúlt években közösen végzett, sikeres munka elismeréseként Flórián napja alkalmából, Győrffy Zsoltnak, a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat parancsnokának. A két önkéntes csapat sikeres együttműködésének elismeréseként az Ajaki Tűzoltó Egyesület Tűzoltóharangot adományozott a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulatnak, melyet Győrffy Zsolt parancsnok és Ambrus József alparancsnok vett át, és kongatott meg közösen. Ezután a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat nevében az egyesület parancsnoka, Győrffy Zsolt elismerő oklevelet adományozott a 2010-es Év tűzoltójának, Rubóczki Zoltánnak. Külön kiemelte, hogy úgy érzik, az elismeréshez nekik is közük van. Ezt a díjazott is megerősítette, hogy ez az elismerés nem neki szól egyedül, hanem mindazoknak, akik vele közösen együttműködve látnak el tűzvédelmi és tűzoltói feladatokat. Rubóczki Zoltán itt jelentette be, hogy a közösen megálmodott tűzoltótábort, melyet tavaly első alkalommal Szárhegyen rendeztek meg, az idei évben Ajakon, II. Szent Flórián Tűzoltótábor néven, július elején (július 3-7 között) rendeznek meg. Ezen tábor a tavalyi évhez hasonlóan meghívott önkéntes tűzoltók részvételével kerül megrendezésre (Szárhegy, Gyimesközéplok, Torockó, Nagybajom és Ajak), viszont az idei évben számítanak Ajak Nagyközség testvértelepülései tűzoltóinak (Farkaslaka, Tiszacsernyő, Nagydobrony és Hyzne) részvételére is. A tábor megszervezéshez jelenleg az egyesület szponzorokat keres. Az elismerések átadása után folytatódott a bál, nagyon jó hangulatban, hajnalig, lezárva ezzel a III. Szárhegyi Tűzoltók Napját.
Május 8.-án az Ajaki Tűzoltó Egyesület képviselete meglátogatta a Torockói Önkéntes Tűzoltó barátait, majd május 9.-én utaztak haza.Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Csáki Norbert [ 2011-08-19 13:54 ]

gyoriffy zsolt van-e a harmadikaszárhegyi tuzoltok napjárol kép


Móra Ferenc:
Tûzoltó gyerekek imája

Édes jó Istenünk, éjszakád leszálott
Szárnya alá fogta az egész világot.
Alszik a napocska, alszik a szelecske,
Az eresz alatt ficserélõ fecske.

Alszik a sarokban a nádparipa is,
Lehunyta szemeit a bodor baba is.
Alszik meseország, alszik falu város;
Szerteszét az álom pillangója szálldos.

Falunak, városnak pihentetõ álmán
Csak apukánk virraszt csendes õrszobáján.
Barázdás homlokát a tenyerébe hajtja,
Gondolatban, a mi orcánkat simogatja.

Jaj, de, hogy riad fel, ha harang kondul,
Hogyha tûz-muskátlit látni a toronybul!
Jaj, hogy kell sietnie, mindent elfeledni.
A halál szérûjén áldott harcra kelni.

Édes jó Istenünk, világ virrasztója!
A mi apukánknak légy oltalmazója!
Tolvaj szikrácskákat mind ki oltogassad,
Alvó szelek szárnyát lekötözve tartsad,
Hogy a tûz muskátlit ne nyisson....
Hogy apukánkat, reggel, ölelhessük itthon!
Felhőkép