Keresés a honlapon

MENÜ

Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás
BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Megosztás a Facebook-on

2011. július 11. Rubóczki Zoltán                                                                                           

II. Szent Flórián Tűzoltótábor eseményei

Foto: hamarosan

2011. július 3.-án, a délutáni órákban kezdetét vette a II. Szent Flórián Tűzoltótábor Ajakon. A megnyitó alkalmából, Rubóczki Zoltán az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka, mint táborvezető, ismertette a résztvevőkkel a tábor programját. A programok ismertetése után, az V. Alkotótábor résztvevőivel közösen szervezett vacsora és hivatalos megnyitó következett, ahol a résztvevők személyesen ismertetésre kerültek a táborlakókkal. A tábor első napján, Kruppi István alez. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség és a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának osztályvezetője tartott előadást, Tűzoltási ismeretek témakörben. Az előadás utolsó részében, ismertette a résztvevőkkel az IFEX 3000 impulzus-oltó használatának módját, és veszélyeit. A nap második előadója, Zsiros Imre alez., a kisvárdai polgárvédelmi kirendeltség, kirendeltség-vezetője volt. Előadásában a polgárvédelmi feladatok fontosságára hívta fel a figyelmet. A közösen elfogyasztott ebéd után, a délutáni foglalkozások az alkotótáborban résztvevő művészekkel közösen, a fesztiválközpont területén zajlott, ahol Rubóczki Zoltán parancsnok és Szegedi János parancsnok-helyettes irányítása mellett a résztvevők gyakorlatban próbálhatták ki az IFEX 3000 impulzus oltót, egy gépjárműtűz eloltása során. Ezután a fiatal táborlakók megismerkedhettek a tűzoltó felszerelésekkel, és egy akadálypályát is teljesíthettek az érdeklődők. A vacsorát követően, a résztvevők a felszedett kilókat ledolgozhatták, a helyi tornateremben, ahol 3 félidős kispályás labdarúgó mérkőzést játszottak. Ebbe a programba az alkotótábor résztvevői is aktívan bekapcsolódtak.

A tábor második napját előadókén a Kisvárdai Rendőrkapitányság közlekedési osztályának munkatársa, Fodor Tamás r.zls. kezdte, Közlekedési ismeretek témakörben. Előadását követően, Győrffy Zsolt, a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat parancsnoka (a tábor ötletgazdája) ismertette a tábor megszületésének ötletét és fontosságát a résztvevőkkel, majd Czető Róbert parancsnok és Nagy Gábor parancsnok-helyettes a Tiszacsernyői Vasúti Tűzoltóságot mutatta be a résztvevők számára. A tűzoltó felszerelések bemutatásán túl, betekintést nyerhettek a résztvevők a vasúti tűzoltók életébe, a tiszacsernyői vegyi anyag átfejtő központ veszélyeibe is. A tanulságos és lebilincselő előadás után, Toldi Ferenc a kisvárdai Mentőszolgálat vezetője tartott előadást, melyben az újraélesztés mozzanatait ismertette a résztvevőkkel. Az ebéd elfogyasztása után, Zolcsákné Józsi Erzsébet a Vöröskereszt Kisvárdai Szervezetének vezetője mutatta be a szervezet munkáját, történelmét. Előadásával párhuzamosan Tusa Szilárd és Asztalos Attila a Vöröskereszt Gyergyószentmiklósi Szervezetének munkáját is ismertették a résztvevőkkel. A Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt képviseletének sikerült ezen a napon egy talán hosszútávon is jól működtethető kapcsolatot kialakítani a mentőszolgálat és a vöröskereszt helyi szervezetének vezetőivel. A vacsora után a résztvevők ismételten a sportolás és a fizikai szinten tartás jegyében a helyi tornateremben egy baráti labdarúgó mérkőzésen vettek részt.
A tábor utolsó napja, a Kisvárdai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság bemutatójával kezdődött, melyet Rácz Zoltán szolgálat-parancsnok tartott a résztvevők számára, műszaki mentési ismeretek témakörben. A jelenlévők megtekinthették és ki is próbálhatták a műszaki mentés során használt eszközöket, a bemutató és gyakorlat végrehajtása céljából ideszállított gépjármű roncsokon. A gyakorlat után, Rubóczki Zoltán parancsnok ismertette a tűzoltóság felépítését és a helyi tűzoltó egyesület működésének formáját. A közös ebéd elfogyasztása után, először a kisvárdai mentőállomást majd a kisvárdai tűzoltólaktanyát tekintették meg a résztvevők. Visszaérkezve a tábor helyszínéül szolgáló ajaki általános iskolába, a résztvevők értékelték a tábort. A vacsora után a tábor zárásaként a TIK-TAK zenekar adott koncertet, az iskola dísztermében.
A messzebbről érkező vendégek, július 7.-én a reggeli elfogyasztása után indultak haza. A tábor sikerességét mi sem igazolja jobban, hogy a táborzárást követően, mind a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mind az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság érdeklődött, a tábor sikerességéről, és mindkét szervezet elismerését fejezte ki, a tábor szervezőinek. Fontosnak tartjuk, hogy az elkezdett hagyományt, a jövőben is folytatni tudjuk, és a következő években is hasonlóan színvonalas tábort tudjuk megrendezni, a Gyergyószárhegyi Tűzoltó Bajtársainkkal közösen szervezve.
A tábor létrejöttét támogatták anyagi, technikai vagy pénzügyi formában:
·         Bacsó István vállalkozó Kisvárda
·         Bodnár Méh Kft Kisvárda
·         Eszenyi Mihály vállalkozó Ajak
·         Kerekes Tüzép Kft Ajak
·         Trans-Várda Bt. Kisvárda
·         Takács István Ajak
·         Iskolai Szülői Munkaközösség Ajak
·         Óvodai Szülői Munkaközösség Ajak
·         Általános Művelődési Központ Ajak
·         Ajak Nagyközség Önkormányzata
·         Szaniszló Csaba vállalkozó Kisvárda
·         Tik-Tak zenekar Ajak-Kisvárda
·         Angyal András Nyírtass
·         Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
·         Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség
·         Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Kisvárda
·         Országos Mentőszolgálat Kisvárdai állomás
·         Vöröskereszt Kisvárdai Szervezete
·         Kisvárdai Rendőrkapitányság
·         Leskovics Ferenc hivatásos tűzoltó


Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Móra Ferenc:
Tûzoltó gyerekek imája

Édes jó Istenünk, éjszakád leszálott
Szárnya alá fogta az egész világot.
Alszik a napocska, alszik a szelecske,
Az eresz alatt ficserélõ fecske.

Alszik a sarokban a nádparipa is,
Lehunyta szemeit a bodor baba is.
Alszik meseország, alszik falu város;
Szerteszét az álom pillangója szálldos.

Falunak, városnak pihentetõ álmán
Csak apukánk virraszt csendes õrszobáján.
Barázdás homlokát a tenyerébe hajtja,
Gondolatban, a mi orcánkat simogatja.

Jaj, de, hogy riad fel, ha harang kondul,
Hogyha tûz-muskátlit látni a toronybul!
Jaj, hogy kell sietnie, mindent elfeledni.
A halál szérûjén áldott harcra kelni.

Édes jó Istenünk, világ virrasztója!
A mi apukánknak légy oltalmazója!
Tolvaj szikrácskákat mind ki oltogassad,
Alvó szelek szárnyát lekötözve tartsad,
Hogy a tûz muskátlit ne nyisson....
Hogy apukánkat, reggel, ölelhessük itthon!
Felhőkép